lørdag 11. juni 2022

10.06 Norske trekningsregler for deltagelse på jaktprøve

 






Jeg gleda meg til å være med på jaktprøve neste helg, Men, nei. Trekningssystemet til jaktprøve i Norge funker faktisk så tilfeldig at 8 av de 14 plassene på søndagen i en dobbeltprøve tildeles ekvipasjer som OGSÅ har fått plass på lørdag. Mens jeg altså ikke har kommet med noen av dagene.
 
Hm. Dette inspirert meg til å gjøre en henvendelse til sentral jaktkomité.
 
SJK bes se på systemet for trekning ifm. overtallighet på jaktprøver.
Bakgrunnen for henvendelsen
          Det er uklart om dagens regelverk er tuftet på statistikkfaglig forståelse.
          En rettferdig fordeling av prøvedeltagelse fremkommer ikke klart i regelverket.
          Dogweb fungerer ikke etter en intensjon om rettferdighet.
 
Et system som baserer seg på «åpen trekning» for hvert eneste prøvenummer betyr at alle påmeldte har samme mulighet for deltagelse hver gang – mao. et system som ikke er basert på en  rettferdig fordeling av prøvene. Dette blir selvsagt mest ekstremt når en ser konsekvensen på en dobbeltprøve, hvor mange får starte begge dager og noen ikke får starte i det hele tatt. Men, forskjellsbehandlingen gjelder i høyeste grad også på årsbasis.
 
Det er viktig med klarhet når det gjelder hva som medfører statistisk riktighet. Det er ikke slik noen ser ut til å tro – at dagens system «jevner» seg til i løpet av et år. Prøvetrekningen for den enkelte i løpet av et år er helt tilfeldig – og ikke basert på gjennomsnittsberegning. Dermed kan noen komme med på mange prøver og andre på få. Det er ikke sånn at alle kommer med et «gjennomsnittlig» antall ganger. Jeg håper det ikke ligger statistisk kompetansemangel til grunn for ordlyden i dagens regelverk.
 
Dogweb kan klare å lage en tilfeldig og rettferdig trekning for det enkelte prøvenummer, men der stopper det, så lenge en ikke gjør tilpasninger manuelt. Jeg mener vi trenger et vesentlig bedre system for trekningen.
 
I Sverige fikk de endret sitt trekningssystem i 2014 og bruker fantastiske SSRK Prov. De ivaretar både en rettferdighet på årsbasis for prøvedeltagerne og får til en prioritering av medhjelpere, dommere og grunneiere. Vi ligger altså 8 år etter, og det er på høy tid med forbedringer på dette i Norge også.
 
Forslag:
• Regelverket må endres slik at intensjonen om rettferdig fordeling blir klar.
• Regelverket må endres slik at prinsippet om loddtrekning må gjelde for en viss tidsperiode, ikke for den enkelte prøve. Dette er viktig for å underbygge at ordlyden holder statistikkfaglig mål.
• Vi trenger et annet dataverktøy enn Dogweb – dette bør utredes.
 
-----
Så gjenstår det å se hva Sentral jaktkomité gjør med henvendelsen, da. Jeg tenker at det kanskje er «litt lurt» å se på hva svenskene har gjort – erkjenne at de kanskje ligger bittelitt foran oss i løypa.
 
Ellers konstaterer jeg at «som vanlig» hvis noen kommer med en eller annen kritisk bemerkning til noe som helst, så kommer veldig raskt «motargumentet» med at om bare folk hjalp mer til, så skulle nok det løse problemene, I dette tilfelle skulle alle få starte på jaktprøver.
 
Jeg har brukt ufattelig mange ukeverk gjennom årene, på komitéarbeid, som medhjelper, som kursholder osv. Så, selvsagt er jeg enig i at det er viktig å hjelpe til. Samtidig blir jeg litt oppgitt over at det ikke er mulig å holde seg til saken, Det må faktisk være lov å ta opp noe som ikke fungerer uten at saken umiddelbart skal overskygges av det evinnelige argumentet om flere medhjelpere.
 
Det er for øvrig ikke nok med flere medhjelpere hvis det er veldig mange som vil å på prøve. Da må en også ha flere dommere og mer terreng. Jeg kan ikke skjønne at det at en trenger flere folk er noe argument mot at en burde ha et bedre og mer rettferdig dataverktøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar