torsdag 26. mai 2022

20-22.05 Lineup Gundogs Kurs og overnatting
































En fantastisk helg er over. Jeg dro sammen med en flott gjeng på jaktkurs hos LineUp Gundogs i Skåne. Vi hadde en lærerik og hyggelig helg, med god mat, flink instruktør og trivelige kursdeltagere.

Veldig spennende å stille med Joy på kurs. Og litt ekstra artig at Joy har vært på kurs der tidligere, og instruktøren kanskje på mange måter kjenner Joy bedre enn jeg gjør selv.
 
I løpet av helgen veksla vi mellom “øvelser” og tips både for markerings- og dirigeringstrening, vurdering av vind og lesing av hund – og “skarpe situasjoner” hvor vi måtte handle hunden på lang avstand.
 
Vi starta på lørdagen med å gjøre hundene kjent med tre områder og så bruke områdene slik at hunden senere ble sendt på en dirigering til “sitt kjente” område. Dvs. – vi hadde tre oppgaver pr runde – en direkte apport, en minnesapport og en dirigering. Hele tiden gikk vi walk-up.
 
Et tips som gikk igjen flere ganger i løpet av helgen var å slippe hunden litt lenger, litt forbi området. På en dirigering kan det være lurt for å unngå “bad handling” (blåse stopp akkurat i det hunden har funnet apporten). Dessuten har hunden en tendens til å være litt mer lydhør hvis den opplever at den faktisk trenger hjelp.
 
Det kan være lurt å lære hunden et signal i tillegg til innkalling som betyr “søk deg hjemover mot meg” - kanskje til og med vise med en hånd - om den skal holde seg på høyre eller venstre side på vei hjem.
 
Når det gjelder linjetrening fikk vi tips om å gjøre hunden kjent med den midtre del av linjen, og så legge på noe ukjent i starten og slutten. Og selvsagt bruke godt synlige dummyer til denne treningen.
 
Når det gjelder markeringstrening fikk vi tips om bare å trene dette fra utgangsstilling. Er vi alene med hunden bør vi altså kaste når hunden er ved fot, ikke gå fra hunden, kaste “der ute” og så komme tilbake (hm, der røk DEN muligheten for oss som ikke kaster så langt.....).
 
For å lære unge hunder å markere kan vi strekke tiden for at de skal sitte og holde på markeringen med blikket - gå og hente selv hvis hunden slipper markeringen. Et triks for føreren er å holde blikket på markeringen samtidig som hunden er ute og leter istedenfor å følge med på hvor hunden er.
 
Når det gjelder vind og markering – medvind er vanskeligst, motvind nest vanskeligst (hunden kan ha en tendens til å krysse frem og tilbake for å hente vind), mens sidevind er det enkleste. Dette må vi være bevisst på når vi trener – hvor er vinden?!
 
Tennisballkaster er et godt redskap til å trene minnesmarkering. Det holder med to områder. Etter to direktemarkeringer for å bli kjent med området, kan en gå over til å kaste til område B (bak hundens rygg) når den er på vei til område A og motsatt.
 
Et tips til hvordan vi selv kan markere når det blir kasta mange er å “ramme inn” området - huske de som ligger ytterst til høyre, venstre, ut og nærmest. Og så følge med på hva de andre hundene henter. Det er forresten lurt å se på de hundene som sendes før ens egen også for å få mer informasjon om hvordan vinden blåser “der ute”.
 
Det er lurt å trene på å kalle hunden hjem tom – dette er noe mange hunder er dårlig på, også på elitenivå. De vil jo så gjerne finne noe før de kommer hjem. Viktig å fortsette med innkallingstrening, også på en voksen hund.
 
På dag 2 starta vi med dirigeringstrening. En bra fot er en god start – da vil hunden alltid befinne seg i rett posisjon og stå vendt riktig når vi skal sende den. Det er også lurt å trene på at hunden kan holde blikket lenge i den retningen vi peker. Som med all hundetrening handler det om progresjon: a-e beskriver utvikling av øvelsen.
 
a Sette ut tre dummyer som synes godt i en vifte rundt hunden og få den til å fokusere på én av gangen ettersom vi vinkler oss inn på den enkelte. Viktig å holde hånda rolig og rose kun når den ser på apporten. Til slutt kan vi sende på den i midten.
 
b Så kan vi sende til venstre, den «stengte» siden, og til slutt til høyre. Sette ut på nytt mellom hver og gjerne hente noen selv.
 
c Plassere dummyene sånn at hunden må passere de til siden før den kommer til den i midten (forstyrrelser).
 
d Samme øvelse, men kast på de til siden.
 
e Legge ut i vifteform. Sende til den ene siden og så kaste ut på nytt dit, men sende til den andre siden osv.
 
f Kaste tre dummyer til side 1 og én til side 2, sende til den siden med flest osv.
 
Vi fikk tips om å vente til hunden avviker tydelig fra linjen før vi griper inn, sånn at den ikke misforstår og tror at det som er i nærheten av den snorrette linjen er feil. Også er det lurt å lære hunden å håndtere vind – «kjempe» for å holde en rett linje, og ikke avvike. Vi bør IKKE kompensere for vinden når vi sender hunden.
 
Vi bør være nøye med å drive igjennom vår kommando – om så bare et par meter, når vi først har bestemt oss for f.eks. «høyre».
 
Så lærte vi en øvelse for å trene hunden på sidedirigering/ut. Begynner med å sette igjen hunden mellom to dummyer og gå i en halvsirkel til vi står foran hunden og kan sende til siden. Når hunden har avlevert skal den sitt og bli til vi har plassert dummyen på et nytt sted. Neste oppgave blir bak ut.
 
Når vi skal ta imot fra bak ut, går vi ut og møter hunden. Når vi skal ta imot fra sidedirigering står vi stille. Vi plasserer hele tiden dummyen på et nytt sted i terrenget og det gjelder å planlegge så vi ikke «maler oss selv inn i et hjørne» og lager umulige terrengskifter, eller blir stengt inne av gjerder/bratte partier. Viktig at dummyen synes godt (hvite eller tapede).
 
---
 
Joy er ikke alltid like lett å styre, men jeg synes samarbeidet ble bedre i løpet av helgen. Det som er godt å oppleve er at jeg uansett ikke blir verken sint, sur eller skuffa. Jeg synes hun er en helt fantastisk hund i hverdagen. Og alt vi kan få til med jakttrening er bare en ekstra bonus for meg.

Veldig fornøyd med helgen på alle måter - og tenker å bruke mange av tispene og øvelsene i egen trening framover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar