onsdag 5. juli 2017

1-2.07 NLM



























Så var det tid for å bli med NLM igjen, - Norsk Lagmesterskap for retrievere. Jammen har det gått 5 år siden sist jeg var med på dette. Den gangen for avdelings Østfold og med en 3 år gammel Carmen.

NLM foregår alltid i uke 26, samtidig med at Carmens oppdretter har kenneltreff. Jeg har derfor i mange år vært på kenneltreff denne helgen. Dessuten har det faktisk vært noen år da NLM IKKE ble organisert. Men, dette året kjentes det greit å være med igjen. Dermed ble det altså ikke noe kenneltreff i år, en kan som kjent ikke være to steder samtidig.

Det er regler når en skal stille lag – selvsagt. Det skal være fire hunder, hvorav den ene må tilfredsstille minst ett av to kriterier – enten unghund (under 2 år) eller upremiert på B-prøve. Tanken er å få med nye, og at dette ikke bare skal bli en elitekonkurranse.

Det er dessuten stort innslag av humor og utkledning, artige navn og mye sosialt. Likevel, i en lagkonkurranse ønsker en selvsagt å gjøre det bra for laget.

Det er laget regler for at unghunden ikke skal bli stressa under oppgavene. Den får alltid sin oppgave først og kan etterpå koble hunden og gå vekk fra området.

LØRDAG
9 lag stilte til start på lørdag – på 6 poster med markeringer og dirigeringer (Unghunden fikk markeringer på fem poster, og et lite søk på én post), og én søskpost. Fra avdeling Oslo stilte tre lag, blant annet vårt eget lag CharM (navnet etter hundene våre Carmen, Mira, Marve og Mini).

Søksposten
Laget vårt begynte med søksposten – 25 dummyer lagt ut og 15 minutter å hente dem på. Et digert og veldig varmt hogstfelt, hvor de mest poenggivende lå lengst ut. For at poengene skulle bli tellende måtte samtlige fire hunder få inn minimum to dummyer hver.

Vi sendte som avtalt først unghunden og holdt de andre igjen til den hadde fått inn to. Så fikk de tre voksne søke sammen. De andre to fant, men Carmen lette og lette og fant ingenting… Til slutt måtte jeg be lagkompisene holde igjen hundene sine og jeg sendte Carmen alene. Hun fant da til slutt to stk, og jeg holdt henne igjen mens de andre lette. De strevde litt de også med å finne noen flere, men et par-tre stk ble det.

Til sammen fant laget 15 dummyer, Mira fant faktisk 8 stk – i et rasende tempo!

Post 1 (Carmen 0, laget 30)
Laget fortsatte til post 1 – hvor det var fire enkeltmarkeringer. De tre til de voksne gikk fortløpende og vi måtte velge hvem si skulle sende på og holde oss til den.

Carmen skulle ta den rett fram, men hun var litt kjapp i utsendingen og skar til høyre og tok feil dummy – 0, altså!. Unghunden fant for øvrig heller ikke sin dummy, men de andre to klarte seg greit med hver sin 15-poenger.

Post 2 (Carmen 0, laget 34)
På posten var det i tillegg til unghundens enkeltmarkering i en liten vanndam, to dobbeltmarkeringer og en dirigering. Her surra Carmen fælt med markering nummer to, og jeg måtte etter mye styring og ulydighet kalle henne hjem uten dummy. De andre fikk poeng, men Carmen fikk altså 0 her. Dessuten var hun fryktelig urolig ved fot når hun satt i passivitet. Det er til å bli helt sprø av!!

Post 3 (Carmen 13, laget 57)
Den forholdsvis trange posten hadde tre dirigeringer til de voksne hundene, Carmen løste sin middels vanskelige greit nok til å få 13 poeng.

Post 4 (Carmen 10, laget 61)
Posten foregikk på fotballbanen og hadde en kombinasjon av markering, minnesmarkering og dirigering. . Her tapte Carmen flere poeng enn de andre tre lagkompisene til sammen! Litt ulydighet på styringen på dirigeringen, samt den velkjente uroen ved fot.

Post 5 (Carmen 6, laget 58)
Her var det walk up på en stor åpen gressbane. Carmen gikk med nesa i bakken KONSTANT og det var så vidt jeg klarte å få henne til å følge med på kastene. Hun fikk hente den ene av en dobbeltmarkering. Så gikk vi videre og dette gjentok seg. Manglende konsentrasjon og uro ved fot, altså…..

Post 6 (Carmen 10, laget 48)
På den siste posten fikk unghunden til en forandring noe annet enn en enkeltmarkering. Den be sendt på et lite søk i høyt gress. Så ble det kjørt en drive med en avsluttende markering for hver av de voksne. På denne posten kom dagens andre null på unghunden. Makkerhundene til Carmen gjorde suverene markeringer – med hhv 18 og 20. Selve apporteringen til Carmen var også fin, men takket være uro rundt fot ble det kun 10 poeng.

39 av 120 mulige poeng til Carmen, altså. De andre voksne på laget fikk hhv 107 og 96. Flaks for Carmen at vi hadde så gode hunder på laget, med andre ord…..

Det viste seg nemlig når de fem lagene som skulle gå videre til semifinalene lestes opp at laget vårt hadde gått videre…! Du verden!

Jeg må si at jeg kjente meg urolig før søndagens start. Det er jo én ting å gjøre det dårlig når en kun stiller på egne vegne, men litt kjipt når en ødelegger for et lag. Carmen la altså tydeligvis inn en søknad om AFP på lørdagen. Jeg måtte jo da avslå søknaden og prøve å fortelle henne at sånne pensjonsgoder er avhengig av den oppvoksende slekt og at noen står klar til å overta arbeidet.

Dessverre er det sånn i heimen hos oss at den oppvoksende slekt, altså Petra, ikke er i stand til å overta jakt-konkurranse—arbeidet. Så, Carmen må bare finne seg i å holde noen år til….




















































SØNDAG
Sammen med fire andre lag, - ett fra Oslo, i tillegg til Bergen, Trøndelag og Agder, stilte vi altså opp på to semifinaleposter.

Siden de andre voksne hadde gjort det så bra lørdag, var Carmen degradert til en enklere markering på semifinalepost 1. Og dette klarte hun faktisk greit, inkludert å sitte stille ved bena mine. Det ble 15 poeng på Carmen, 16 og 17 på to av de andre. Men, dessverre så ikke Mira den vanskelige markeringen langt oppi vegetasjonen, så vi gikk på en null.

På den andre semifinaleposten lot vi Carmen ta dirigeringen. Var litt redd for at en dobbeltmarkering på linje inn i kratt hvor mange hunder hadde gått tur, og med mye lukter bare ville føre til tissing og tull. Vel, dirigeringen viste seg å volde mye hodebry og det ble kun 5 poeng på Carmen her.

Oppsummert etter to semifinaler gikk tre lag videre med følgende poengsummer fra dagen: 135, 124 og 100. Vårt lag fikk 92 og sammen med Agder laget med 82 var vi altså med 8 poeng i differanse fra ett av lagene ikke med til finalen.

Til finalen gikk dermed Oslo (The Right Area), Trøndelag og Bergen. Og Oslo gikk av med seieren, med 204 poeng på tre poster (av 240 mulige). Trøndebataljonen på andre plass med 186 poeng og Vestlandsbanden (Bergen) på tredje med 161 poeng.

En veldig artig helg er over. Mye sosialt. Mye bra hundearbeid. Litt frustrerende opplevelser med Carmen rundt fot. Petra var flink selskapsdame. Så gjenstår det å se om vi kommer tilbake neste år, eller om det da blir kenneltreff i stedet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar