søndag 3. oktober 2021

02.10 Fågelhundens ARbeids Test

 

























Peder og «de to damene hans» til fikk i helgen prøve seg hos Selens hundskola på Fågelhundens ARbeidsTest – FART, med dyktige Karina og Filip som testledere.

1.     Tilgjengelighet

Første moment er at testleder tar m seg hunden og håndterer den litt. Peder var svært tilgjengelig og fikk beskrivelsen «Frimodig, balansert, positiv, føljsam, Svarer balansert og Ingen aggresjon»»

2.     Inngjerdingen

Andre moment er en innhegning med tre luker, en stor luke, en liten luke og én hvor det henger et forheng hunden kan krype gjennom. Hunden får til sammen 4 dummykast inn i inngjerdingen. Den første gangen er alle tre luker åpne. Andre gang er den luka hunden valgte å gå gjennom stengt. Tredje gang er også den luka hunden valgte å gå gjennom andre gang stengt. Til slutt er alle tre åpne.

Peder ble satt litt på prøve her. Han løste det fint når den største luka var åpen, men når den ble lukket, ble han frustrert. Han løp rundt og rundt, pep, tissa litt på trær og prøvde å grave seg inn. Etter én av mange runder rundt innhegningen kom han rett på den minste luke, som han da gikk både inn og ut av.

Da også den lille luka var stengt hadde det jo vært fint om han hadde gått rett bort til den, og kanskje funnet forhengsluka, men han valgte å prøve å grave seg inn på siden en stund før han fant den eneste åpne luka. Vel inne og med dummyen i munnen fant han ikke veien ut. Han stirra intens på meg og spurte om hjelp, men jeg så alle andre steder enn på ham. Etter en stund fikk han hjelp av Filip til å finne veien ut igjen. På det siste kastet gikk han inn gjennom den store åpningen og ut av den lille.

Han var lite miljøpåvirket, men var altså frustrert, - noe som sikkert ødela for problemløsningen hans. Ellers vet jeg jo fra hverdagen at Peder aldri har vært «kreativ» på f eks å ta seg gjennom kompostgrinder. Han er ingen «utbryterhund»,

3.     Blekkspruten

Tredje moment er den såkalte blekkspruten og gjennomføres to ganger. Blekkspruten er en underlig apport m en kule med mange frynser på. Den er festa til en line og dras i full fart forbi hunden og etter litt tid slippes hunden løs. Første gangen slippes lina opp. Andre gang holdes den igjen, slik at hunden må kjempe for å få med seg det "skadeskutte viltet" hjem.

Peder var interessert i å forfølge byttet, og plukka det opp. Men, gav fort opp når han kjente at den satt fast i en line og valgte å komme hjem uten byttet.

4.     Gropen

Fjerde moment er den såkalte gropen. Her kastes en liten dummy flere ganger. Første gang åpent. Andre gang gjemmes den i en grop i bakken, dekket av granbar. Og tredje gangen er det tomt, men dummyen kastes ut når hunden har fått lete litt.

Dette var Peders paradeøvelse. Han søkte kjempefint og intenst. Og stakk frimodig hodet ned i bøtta. På det tomme søket prøvde han å lete 6-7 ganger nedi bøtta, han var så sikker på at den måtte være der. Han ble beskrevet som «Intensiv med innslag av rasjonalitet på den første, «Økende intensitet i relevant område, strukturert og rasjonelt» på den andre og «Strukturert og rasjonelt, intensiv i relevant område» på den tredje.

5.     Sleden

Femte og siste moment er sleden med en skummel halvfigur med hvite store øyne som dras mot hunden før den stopper opp.  Så får hunden gå fram til figuren og undersøke før den får spise pølsebiter som festes til figuren.

Peder stilte seg opp litt foran meg med bust og bjeff, men langt mindre opprørt enn det Carmen i sin tid var på dette momentet. Han gikk selv fram til figuren, og når han vel hadde fått sjekka ut hva det var avreagerte han fint. Han ble beskrevet med «Offensiv interesse med sporadisk usikkerhet uten flukttendenser, Konstant kraftfullt skarphetspåslag uten attakksignal, Langsomt minskende aggresjonspåslag og raskt igangsettende undersøkelsesevne uten førerstøtte, Umiddelbar avreagering etter kontakt».

Vurdering av lyd: Ikke noe kampbjeff. Ikke noe pip ved sosial kontakt eller i forventning på bytteaktivitet. Sporadisk pip under bytteaktivitet (innhegningen). Gjentagende lavt pip ved passivitet (han var helt tyst på de første passivitetsøktene, og kom med litt lyd på de to siste).

På nervekonstitusjon, stressnivå under passivitet fikk han «Raskt minskende». På nervekonstitusjon, stressnivå under aktivitet fikk han «Minskende stresspåslag». På nervekonstitusjon, stresspåslag under redselspåvirkning fikk han «For det meste offensivt kontrollert».

Konklusjon? Trygg og tilgjengelig med fantastisk søk. Noe frustrasjon og nøling på ukjent apport. Dessuten noe skarphet, men bra avreagering.

 

Det var veldig artig å se de tre velkjente hundene og så forskjellige de var.































































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar