tirsdag 25. november 2014

24.11 Lungebetennelse!



Petra hadde hosta og harka en ukes tid da helgen kom. Det starta, så vidt jeg kunne bedømme det, sånn som slike ”harke-episoder” har starta flere ganger tidligere. Altså med at hun i ungdommelig galskap raser rundt, snapper til seg gress eller en pinne, tygger på det og setter det i halsen. Og får irriterte slimhinner som følge av det.

Og de tidligere gangene har hun harka noen dager, så har det gått over. Så, jeg trodde at det var det som hadde skjedd denne gangen også. Og følte meg sikkert på at det ikke var snakk om kennelhoste. Symptomene stemte liksom ikke helt. Carmen var for øvrig like frisk.

Men, etter treningen på lørdag ble Petra verre i luftveiene, Ikke bare enkelte hark, men masse hosting. Søndag var hun ikke noe bedre, og hun fikk fullstendig ro, ingen trening eller tur. På et tidspunkt hosta hun opp masse slim med et lite frø i. Og jeg lurte på om det var mer som satt fast i halsen hennes.

I dag dro vi av gårde til klinikken. Ut fra sykehistorien ville de gjerne beholde Petra til noen undersøkelser. Så jeg dro tilbake på jobb mens Petra fikk tatt blodprøve, røntgen og ble dopa ned for nøyere undersøkelse av svelg og hals.

Konklusjonen? Blodprøvene viste mangedobling av en verdi som angir parasittangrep. Og lungene var unormalt fortetta. Dessuten var hun rød og hoven i halsen, forstørra lymfeknuter. Men, ikke noe som satt fast i halsen, Alt dette tyder på at hun har lungeorm - og lungebetennelse!

Huff og huff! Stakkars Petra! Nå blir det altså parasittbehandling noen dager og antibiotika enda lenger. Og ny kontroll når kuren er ferdig.

Og til de som måtte være bekymra - det er ikke smittsomt fra hund til hund. En regner med at hundene får i seg parasittene ved å spise snegler. Sneglene er mellomvert til denne parasitten, og reven er hovedvert. Det er unge hunder som er mest utsatt. De spiser gjerne alt de finner, og raser kanskje rundt i bekker og grøfter (og får i seg snegler).

Og så var det dette med å holde henne i ro, da….! Det kan jo bli en utfordring. I alle fall blir det treningsstopp en ukes tid. Og trimstop for Petra. Men, hva med Carmen…. Det er jo ikke så greit å la Petra ligge i en kald bil mens Carmen er på trening/trim heller…

Tror det kan bli noen rolige dager. Kan jo prøve å overbevise disse hundene mine om at det er kjempegøy å ligge i sofaen og se film om kvelden, kanskje….!?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar